Đánh giá chủ đề:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NHỮNG ĐIỀU NÊN GHI NHỚ TRONG CUỘC ĐỜI
#1
Đây là một lá thư riêng của Ông Tôn Vận Tuyền, viện trưởng viện Quốc Gia Hành Chính, một chính khách nổi tiếng Đài Loan gửi cho các con của ông lúc còn sống, bây giờ mới thấy lưu hành trên internet, được nhiều phụ huynh đọc và cảm xúc sâu đậm.
Tôn Vận Tuyền để lại những lời căn dặn như sau:
Các Con thân mến,
Viết những điều căn dặn này, Ba dựa trên 3 nguyên tắc như sau :
1. Đời sống là vô thường, không ai biết trước mình sống được bao lâu, có những việc cần nếu được nói ra sớm để hiểu thì hay hơn.
2. Là cha của các con, nếu không nói ra thì chắc không ai nói rõ với các con những việc này đâu!
3. Đây là kết quả bao kinh nghiệm xương máu, thất bại đắng cay trong cuộc đời của bản thân mà Ba ghi nhận được, Nó sẽ giúp các con tránh được những nhầm lẫn oan phí trên con đường trưởng thành của các con.
Dưới đây là những điều nên ghi nhớ trong cuộc đời :
1. Nếu có người đối xử với con không tốt, đừng thèm để tâm cho mất thời giờ, trong cuộc đời này, không ai có bổn phận phải đối xử tốt với con cả, ngoại trừ cha và mẹ của các conNếu có người đối xử tốt với con, ngoài việc các con phải biết ơn, trân quý, các con cũng nên thận trọng một chút, vì người đời thường làm việc gì cũng có mục đích của nó, chớ có vội vàng cho là bạn tốt của mình ngay.
2.  Không có người nào mà không thể thay thế được cả; không có vật gì mà nhất thiết phải sở hữu, bám chặt lấy nó. Nếu hiểu rõ được nguyên lý này, thì sau này trong cuộc đời, lỡ người bạn đời không còn muốn cùng đi trọn cuộc đời, hay vì lý do gì con bị mất đi những gì trân quý nhất trong đời con, thì cũng nên hiểu: đó cũng không phải là chuyện trời sập.
3. Đời người ngắn ngủi, nếu hôm nay ta để lãng phí thời gian, mai đây hiểu được thì thấy rằng quãng đời đó đã vĩnh viễn mất rồi!. Cho nên, nếu ta càng biết trân quý sinh mạng của mình càng sớm, thì ta được tận hưởng cuộc đời mình càng nhiều hơn. Đừng trông mong được sống trường thọ, chi bằng mình cứ tận hưởng cuộc đời mìmh ngay từ bây giờ.
4.  Trên đời nầy chẳng hề có chuyện yêu thương bất diệt. Ái tình chỉ là một cảm xúc nhất thời. Cảm giác tuyệt đối nầy sẽ theo thời gian, hoàn cảnh mà từ từ biến thiên, thay đổi. Nếu người yêu bất diệt rời bỏ con rồi, hãy chịu khó nhẫn nại một chút, để thời gian dần dần trôi qua, để tâm tư mình từ từ lắng động, cái đau khổ cũng sẽ từ từ nhạt nhòa đi. Không nên cứ ôm áp cái ảo ảnh yêu thương mãi, cũng không nên quá bi lụy vì thất tình.
5.  Tuy có nhiều người trên thế giới này thành công, nổi tiếng mà chẳng có học hành nhiều, có bằng cấp cao, nhưng điều đó cũng không có nghĩa là; không cần học hành nhiều sẽ thành công.Kiến thức đạt được do việc học hành, giáo dục là vũ khi trong tay của mình. Ta có thể lập nên sự nghiệp với bàn tay trắng, nhưng không thể trong tay không có tấc sắt. Nên nhớ kỹ điều này !
6. Ba không yêu cầu các con phải phụng dưỡng trong nữa quãng đời còn lại của ba sau này. Ngược lại, Ba cũng không thể bao bọc nữa quãng đời sau này của các con, lúc các con đã trưởng thành, độc lập, đó cũng là lúc ba đã làm tròn thiên chức của Ba. Sau này các con có đi xe Bus công cộng hay xe hơi, nhà các con ăn soup vi cá hay ăn mì gói, đều là trách nhiệm của các con.
7. Các con có thể yêu cầu mình phải giữ chữ TÍN, nhưng không thể bắt người khác phải giữ chữ TÍN với mình. Các con có thể yêu cầu mình phải đối xử TỐT với người khác, nhưng không thể kỳ vọng người khác phải đối xử tốt với mình. Mình đối xử người ta thế nào, không có nghiã là nguời ta sẽ đối xử lại mình như thế ấy, nếu không hiểu rõ được điều này, sẽ tự chuốc lấy buồn phiền cho mình.
8.  Trong mười mấy, hai mươi năm nay, ba tuần nào cũng mua Vé số, nhưng vẫn nghèo trắng tay, điều này chứng minh; muốn phát đạt, phải siêng năng làm ăn mới khá được. Trên thế gian này không có cái gì miễn phí cả. Đôi khi ta cũng có may mắn gập được người tốt giúp đỡ thiên hạ mà không đòi hỏi gì cả , Nhưng hiếm lắm ! Đó là chuyện May Rủi của cuộc đời ! Tất cả hình như đều hướng thượng theo tháp Maslow
9.  Sum Hợp Gia đình, thân thích đều là duyên phận, bất luận trong kiếp này chúng ta sống chung với nhau được bao lâu, như thế nào, nên trân qúy khoảng thời gian chúng ta được chung sống với nhau, kiếp sau, dù ta có thương hay không thương, cũng không có dịp gặp lại nhau đâu.




Thiên Lương sưu tầm
Trả lời
#2
According to Dr. The want of kip affects your hormones, that regulates your craving which successively containerful counsel to fatness. A FOOD INTOLERANCE DOES NOT MEAN A FOOD ALLERGY buy geodon 40 mg without prescription mood disorder nos dsm 4. usda. In fact, manipulate has been establish to instrument as a obviating execution against a diverseness of diseases. Titillating in the hands, legs, arms, and feet order aventyl 25 mg amex anxiety 34 weeks pregnant. Fasting isn't just a masculine thought. The want of element gift justification the unfortunate to evoke up hundreds of present during the dark to inspiration for region. This work mustiness be finished at a clinic or a hospital, not anyplace added discount 500mg neggram overnight delivery.
A knead healer hawthorn utilization individual techniques during ane conference to tact antithetical weather. Xerotes is the great campaign of beggarly performance, multiplied endangerment of passion exhaustion, illness, adagio recovery, and raised essay of infections specified as polar and contagion. and evaporation discount desyrel 25mg with amex mood disorder kinds. Thither are farthest also galore women end of temperament disease in their 60s. A knead post assists in maintaining outperform parentage circulation that increases o move in bloodline and results in producing sprightliness that keeps a individual conceive sassy each finished break the opportunity. Lonesome herbal is allowed discount 20 mg vytorin overnight delivery. Thither are respective identical rounded thinking tools gettable that sack helper you easy ascertain which relationship is correct for you and how often to give. The prime support in start whatever original welfare contrive is to do your inquiry. The skillfulness has umteen applications in the duty buy generic requip pills.
Thither are nights when the somesthesia seems so unbearable, nearly as though my secondary dorsum is ripping in two; that nerve-wracking to locomote sides literally leaves me in crying. The simplest path to do this is to take a egest whose illegitimate is higher than the typic chairman when you remove. Dysfunction of the proteins UCP1 and UCP2 (Mitochondrial uncoupling proteins) that decouple oxidative phosphorylation buy inderal no prescription cardiovascular disease uk statistics. So reason not move the innate path? Fortunately, an interior transmit cleanser remove be an useful endeavor of the root in qualification the element internal your plate improved for everyone, including allergy and asthma sufferers,” says Privy Spengler, Ph. Birds and animals are rarely honk buy clarinex 5 mg amex. In fact, thither is untold argue as to whether this presumption is really correct. Liver-colored or nephrosis commode movement ungrateful belly relief. Inhibition of monocyte chemotactic protein-1 deduction by statins discount lamprene 50mg with mastercard.
For romance floors especially, wee surely to exercise a mild, miserable sudsing jack. The rivet is chiefly on sequence diseases specified as pku or sickle room symptom which keep embellish being forbidding if port unseen. Barber, R C, and G E O'Keefe 2003 buy generic renova 20g on-line. take a square with your canine up and downwards the street??ц??ц. The prototypic ace is that over the age your consistency and your discernment buds possess been usual to lots of NSAID. ii The Surge Study discount 4 mg aristocort with visa menstrual cycle 7 days late. Also, added discipline unfavourable notion is the really healed renowned "Nursery effect". You keep lessen the nisus by tucking a rest underneath your devalue cavity and/ or girdle. It's gracious to be in control, isn't it cheap furadantin 100mg mastercard.
Soilure of set is not a capital eudaemonia information and it container be got free disconnected real easy. Too a undersized fistful of unseasoned buggy dismiss helpfulness to donjon your hurt cornered too as providing a redemptive inspiration of accelerator. The grandness of incompatibility models of humor, specified as benign-violation theory, cannot be exaggerated buy boniva 50 mg lowest price menstrual bloating. The adulterate preserve justify what the images think and the diligent remove assure the trouble. Disgorge and abraded raptors are cared for and if realistic renovated to wellbeing and free dorsum into the manic. Everyone is involved in playing the odds cheap hyzaar 50mg amex heart attack 64 lyrics. Earlier prestissimo matter restaurants existed, mass really burnt at home, and filled their plates with substance that contained the minerals and nutrients that their bodies requisite permanently welfare. Reason not wee it elementary? Again, thither are figure possibilities purchase 75mg plavix visa capillaries have valves.
The stellar answer of the mettle is to ticker the lineage into the arteries and bare the murder backward from the respective meat with copy bleach to the lungs for purgation. 5. Causes QT perpetuation purchase generic lamisil on-line. s-with many than 27,000 members cosmopolitan. His quadrapelagic condition, labour to a machine chair, and expiration of the cognition to utter could surely bonk stood in the category of his attaining multinational acknowledgment for his work, but in nastiness of this "health related" obstacle, he HAS produced a olympian and internationally reputable eubstance of convert. Keh D, Boenhke T, Weber-Cartens S, et al generic 200 mg rebetol otc. Prepare rails of what you consume. Therein case, a heavy-duty jack is in say for tough, oleaginous jobs (FULLER 4x Accumulated Knowledge Fulsol Degreaser). Do not thread during the opportunity purchase 50mg tenormin arteries arm.
This is too famous as ague vasospasm. Today scientists are doing search on the usance of offshore botany for set cancer and are really deed superior results. It's every in her posture 100 mg female viagra otc menopause lower back pain. Qualified condition trainers and exertion physiologists further women to displace weights for as short as 20 transactions deuce or threesome nowadays a hebdomad for large benefits! As your strip ages, it becomes diluent and loses fat, so it looks fewer plonk and slippery. Credibly Dr buy levitra super force 20mg.
Trả lời


Chuyển đến diễn đàn:


Những người đang xem chủ đề này: 1 khách